Sunday, October 23, 2011

Balda 6x9

Balda Kamerawerk ble et av de mange ofrene i WW2, fabrikken lå i nærheten av det gamle tyske sentret for kameraindustrien, nær Jena som jo som kjent havnet i østsonen, med flytting av fabrikken som resultat, krangel om navnerettigheter, stridigheter og konkurs og nedleggelse som ressultat. Baldawerk endte sine dager som et handelhus i vest, som solgte plastikk-kreasjoner fra fjernøsten, mens det opprinnelige verket ble oppslukt av kjempesammenslåinger og temmelig fantasiløs produktutvikling i øst.

Her er imidlertid en gammel trotjener fra før krigen, den er i fin form, fortsatt like brukbar som ny, det eneste måtte være litt reghet å spore på de to lengste lukkertidene, ellers fungerer den som ny.  To søkermuligheter, en dreibar sak som er arvet fra gamle bokskamera, og en topp moderne (for 1936!), enkel gjennomsiks-søker, eller Sportssøker som slike avanserte saker ble kalt den gangen.

Ingen kobling melklom filmfremtrekk og lukkerspenning, så her må fotografen ha tunga rett i munnen, trekk fram eksponert bilde med èn gang, og dersom lukkeren først er spent, ta bildet, slik at man ikke får utilsiktede eksponeringer.  Nåvel hva betaler man ikke for å nyte å bruke et gammelt staskamera?

Lukker er her en kvalitets Compurlukker, T B 1 - 1/250, men med gammeldagse trinn i lukkeren: 1/1 - 1/2 - 1/5 - 1/10 osv.....
Objektivet er en Meyer Görlitz Trioplan f:4,5 10cm med blender 4,5 - 22, avstandsinnstilling 1,5 mtr til uendelig.

Navnet som er lagt inn i lærbekledningen er fornøyelig :  Balda Fixfocus, det er jo misvisende, men avspeiler nok at denne modellen er en av en hel serie med forskjellige dyre eller billige linser.....

Balda 6x9, Meyer Trioplan 4,5, Compur 1-250

Dobbelt søker-arrangement, sportssøker var "ekstra"!Ren og pen og se til og fungerer. 


Den oppmerksomme vil se at det er ordnet med "holder" for innlegg, slik at man får både 6x9 og 4,5x6 billedgormat, 8 eller 16 bilder på en 120 film, mange benyttet muligheten til å spare på dyr film i gamle dager, kopiering lokalt var billig.

Filmframtrekk og spoleholder va påkostet sammenlignet med mange andre.

No comments:

Post a Comment